Työntekijän kokemuksia: Jani

Tällä kertaa päästään tutustumaan Janin taipaleeseen Joblinkilla. Hän kertoo kokemuksiaan haastattelusta ja perehdytyksistä, sekä kuinka palvelutiskillä asenne on kaiken a ja o, ja pelisilmällä pärjää pitkälle!

 

Palvelutiskillä pärjää pelisilmällä

 

Aloitin työt Joblinkillä abivuoteni alussa syksyllä 2018. Paluu kaupan alalle tuntui mielenkiintoiselta, sillä olihan ensimmäinen kesätyöpaikkani ollut lapsuudenkotini lähellä sijaitsevassa lähikaupassa hyllyttäjänä.

Syksyn ylioppilaskirjoitusten lähestyessä kaipasin lukemiseen oheen jotain hyödyllistä tekemistä ja päätin hakeutua joustavaan työsuhteeseen kaupan alalle. Myös hiljattain ostamani auto tuntui kuluttavan yllättävän paljon polttoainetta, joten pieni lisätyö ja sen myötä tuleva palkka ei ollut ainakaan pahitteeksi.

Rekrytointiprosessi Joblinkillä on hyvin nykyaikainen. Yrityksen nettisivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa kaupan alasta ja työhakemuksen lähettäminen onnistuu vaivattomasti. Itse sain kutsun työhaastatteluun kaksi päivää hakemukseni lähettämisestä. Moni saattaa jännittää työhaastattelua, mutta oman kokemukseni mukaan haastattelu Joblinkillä on rento ja olo hakijana tervetullut. Haastattelutilaisuudessa käydään läpi erilaisia työtehtäviä ja pyritään löytämään jokaiselle hakijalle sopiva tehtävä ja työtahti.

“Joblink yhdistää työnantajat ja työntekijät!” on mielestäni erittäin osuva tunnuslause, sillä juuri siitä on Joblinkin toiminnassa kyse. Joblinkillä arvostetaan ennen kaikkea hyvää asennetta, joka onkin kaiken a ja o kaupan alan työtehtävissä. Työn tekemisen tahti ruokakaupassa on ajoittain erittäinkin hektistä ja se vaatii työntekijältä tietynlaista asennetta. Erilaiset asiakaspalvelutilanteet ja erityisesti onnistumiset niissä antavat virtaa työpäiviin. Työskentelen itse Joblinkillä pääasiassa palvelutiskityöntekijänä, mutta teen myös kassavuoroja, sellaisen osuessa sopivasti kohdalle.

Aloittaessani Joblinkillä sain hyvän perehdytyksen sekä kassa- että palvelutiskityöskentelyyn. Molempiin tehtäviin järjestetään perehdytyspäiviä, joissa uusi työntekijä pääsee heti hommiin, mutta työssä opastaa ja apuna on jatkuvasti pitkän kokemuksen omaava ammattilainen, Joblinkin oma perehdyttäjä. Uutena työntekijänä ei siis todellakaan tarvitse olla valmis kaupan alan ammattilainen, vaan perehdytyspäivinä oppii perusasiat ja omissa vuoroissa sitten vielä paljon lisää. Esimerkiksi palvelutiskin perehdytys aloitettiin opettelemalla erilaiset liha- ja kalatuotteet sekä oikeanlainen palvelutapa tiskillä. Perehdytyksessä opastettiin myös kädestä pitäen erilaisten kalojen fileointi sekä pakkaus. Parin yrityksen jälkeen myös ensimmäistä kertaa kalaa fileoinut aloittelija sai myyntikelpoista meriherkkua tiskiin.

Palvelutiskityöskentely on opettanut minulle paljon. Palvelutiskiä pidetään usein kaupan sydämenä ja sellainen se minusta usein onkin. Palvelutiskeillä ympäri Suomen pyritään toteuttamaan asiakkaiden kaikki toiveet ja työtä tehdään työkavereiden kanssa hyvillä mielin. Työ palvelutiskillä eroaakin kassatyöskentelystä siten, että usein myös vuokratyöläinen saa kaverikseen toisen työntekijän. Näin työpäivät sujuvat nopeasti ja apua saa tarvittaessa erittäinkin helposti. Palvelutiskityöntekijä saa usein ottaa myös itse paljon vastuuta, sillä oman osaamisen mukaan on kaupoissa tarjolla esimerkiksi erilaista valmistavaa ruoanlaittoa tai salaattibuffetin täyttöä.

Mielestäni hauskinta onkin työn monipuolisuus – yhdessä työvuorossa voit auttaa yhtä perhettä löytämään herkulliset tarjoilut suuria syysjuhlia varten ja  heti seuraavaksi opastaa ensimmäistä kertaa palvelutiskillä asioivaa nuorta paria. Palvelutiskillä pääseekin näkemään elämän kirjon ja ihmisten ruokailutottumukset laidasta laitaan. Samalla voi oppia jotain ruoanlaitosta ja asiakaspalvelusta itsekin. Tärkeintä on muistaa, että palvelutiskillä pelisilmällä pärjää pitkälle.